Οι προβληματισμοί
Ένας μεγάλος προβληματισμός που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια από τους πελάτες μας είναι η διαχείριση του Instagram τους. Οι πιο συνηθισμένοι προβληματισμοί είναι:
“Κάθε πότε να ανεβάζω δημοσίευση; Και κάθε πότε Story;”
“Οι εικόνες μου δεν παίρνουν πολλά like. Τι κάνω λάθος;”
“Χρειάζεται κάποια στρατηγική; Εγώ απλά ανεβάζω εικόνες από προϊόντα μου.”
“Πρέπει να κάνω χορηγούμενες; Πόσα να διαθέσω ανά μήνα;”
Θα απαντήσουμε σήμερα σε όλες τις ερωτήσεις και θα πούμε και μια τεχνική που δουλεύει αρκετά τελευταία και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας στην κατάλληλη ώρα και ημέρα για μια δημοσίευση. Το Instagram έχει συνέχεια ενεργούς χρήστες και όσοι σας λένε ότι είναι καλύτερο να κάνεις τις δημοσιεύσεις στις 11:00 το πρωί ή στις 9:00 ή δε ξέρω και γω τι ώρα θεωρούν ότι είναι καλύτερο τότε είναι εκτός θέματος.
Χρυσός Κανόνας;
Ας πάρουμε σαν παράδειγμα ο καθένας τον εαυτό μας. Έστω ότι ξυπνάω στις 8:00 το πρωί, πλένομαι, ετοιμάζομαι και ανοίγω 10-15 λεπτά το κινητό μου να χαζέψω τις ειδήσεις ή τα μηνύματά μου πριν φύγω για δουλειά. Το Instagram όμως με μαγνητίζει (όπως και εσάς) και με “αναγκάζει” να δω όλα τα Story απο εχθές το βράδυ που δεν έχω δει και όλες τις πρωινές δημοσιεύσεις που έχουν γίνει. Κάνω μανιασμένος Scroll μέχρι να βρω τις χθεσινές δημοσιεύσεις, αυτές που έχω ήδη δει εχθές το βράδυ λίγο πριν κοιμηθώ. Τότε νιώθω μια ανακούφιση και μια πληρότητα. Μου λέει το υποσυνείδητό μου ότι τώρα μπορείς να συνεχίσεις τις δουλειές σου, δεν σου ξέφυγε ούτε μια δημοσίευση και σου επαληθεύω όπως φανταζόσουν ότι όλες ήταν μέτριες…τίποτα το συγκλονιστικό. Αυτό επαναλαμβάνεται μέσα στην ημέρα 10 εως 20 φορές. Και τις 20 αυτές φορές, αν δεν νιώσω αυτή την πληρότητα, δεν σταματάω το Scrolling οπότε έχω δει όλες τις δημοσιεύσεις που έχουν ανέβει από τους φίλους μου.
Είτε λοιπόν δημοσιεύσεις στις 9:00 είτε στις 11:00 είτε στις 13:00 την δημοσίευσή σου θα την δουν όλοι.
Καταρρίψαμε λοιπόν τον χρυσό κανόνα της δημοσίευσης όμως πρέπει να αναφέρουμε κάποια πράγματα που ενώ εννοούνται, πολλοί δεν τους δίνουν την απαραίτητη σημασία.
Σε ένα υποθετικό σενάριο έχω μια καφετέρια στο κέντρο. Η καφετέρια μου έχει καφέδες και τα παρελκόμενα, σνακ, κουλούρια, σαλάτες και μπάρες ενέργειας. Είπαμε ότι δεν υπάρχει χρυσός κανόνας αλλά δεν μπορώ στις 8:00 το πρωί να δημοσιεύσω μια από τις καταπληκτικές μου σαλάτες με αβοκάντο και κράνμπερι. Είμαι εκτός θέματος! Κανένας στις 8:00 το πρωί δεν θα ασχοληθεί με την σαλάτα μου, δεν θα την ποθήσει και το δάκτυλο του θα την scrollaρει πιο γρήγορα από όσο ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου όταν βλέπεις τα story στο Instagram. Δε μπορώ επίσης να δημοσιεύσω στις 18:00 το απόγευμα ένα Freddo Cappuccino με έξτρα αφρόγαλα από γάλα αμυγδάλου. Στις 18:00 το απόγευμα τον μήνα Ιούλιο ο κόσμος θέλει να δει αν είμαι σε κανένα νησάκι με καταγάλανα νερά. Δεν θα ασχοληθεί με τον καφέ μου.
Ας πάμε στην δεύτερη ερώτηση τώρα, τι γίνεται με τα likes στις δημοσιεύσεις σου. Εδώ σου έχω άσχημα νέα. Υπάρχει χρυσός κανόνας και είναι μόνο ένας:
Τα likes στις δημοσιεύσεις είναι μια συνάρτηση από followers και ποιότητα φωτογραφίας.
Οπότε εάν δεν έχεις followers ή εάν η φωτογραφία σου είναι χάλια ή εάν ισχύουν και τα δύο προηγούμενα, ΔΕΝ θα έχεις likes.
Τι μπορείς να κάνεις; Να κάνεις κάθε δημοσίευσή σου χορηγούμενη με λίγα ευρώ. Παράδειγμα 5 ευρώ / δημοσίευση με 2 δημοσιεύσεις / εβδομάδα = 40 ευρώ το μήνα. Με 40 ευρώ το μήνα λοιπόν μπορούν οι δημοσιεύσεις σου να έχουν έναν σεβαστό αριθμό από likes και το προφίλ σου να μην φαίνεται εγκαταλειμμένο.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μην ξεχνάς τον χρυσό κανόνα. Πρέπει να ανεβάσεις τους Followers και πρέπει να προσλάβεις έναν επαγγελματία για να σου βγάλει φωτογραφίες αν εσύ δεν μπορείς. Χρειάζεται σωστή γωνία λήψης, κατάλληλοι χρωματισμοί στο χώρο, επαρκής φωτισμός και επεξεργασία μετά την λήψη. Δεν είναι απλό και πάψε να θεωρείς ότι είσαι ανερχόμενο φωτογραφικό ταλέντο. Οι 99 στους 100 δεν είσαστε. Γιατί να είσαι εσύ που διαβάζεις τώρα; Επιμελήσου το Instagram σου, ξεκινώντας από την ποιότητα των δημοσιεύσεών σου, πρόσθεσε και 5 ευρώ χορηγούμενη ανά δημοσίευση και έχεις κάνει μια πολύ καλή αρχή. Το account σου θα πάρει τα πάνω του.
Απάντηση στην τρίτη ερώτηση, η οποία δεν έχει καλή απάντηση. Υπάρχουν εταιρείες που χρειάζονται οπωσδήποτε στρατηγική και οργάνωση, υπάρχουν και μικρότερες εταιρείες που δεν τους είναι απαραίτητα.
Το Instagram προβάλλει ένα μοντέλο ανεμελιάς, καλοπέρασης και καλής διάθεσης. Δεν έχει ανεβάσει κανένας μας εικόνα όταν είναι στενοχωρημένος, όταν κλαίει, όταν έχει “βαρύ” συναισθηματικό φορτίο. Μια μικρή επιχείρηση π.χ. μια καφετέρια που αποτελείται από 5 εργαζόμενους οι οποίοι είναι μέσα στην τρελή χαρά, δεν χρειαζεται κάποια στρατηγική. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να βάζει το χαμόγελό της και να τραβάει μια φωτογραφία κάθε στιγμή τρέλας και δημιουργικότητας. Αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος, να δει ότι εκεί περνάτε καλά, ότι είσαστε μια ομάδα μέσα στο κέφι και στην θετική ενέργεια. Όταν το αντιληφθεί αυτό αρχίζει η εταιρεία να κάνει “Branding” μέσω Instagram.
Τι γίνεται στην περίπτωση μιας εταιρείας πιο απρόσωπης, όχι τόσο οικογενειακής και φιλικής. Ένα γραφείο τουρισμού ή μια Real Estate. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα. Χρειάζεται να υπάρχει εταιρική ταυτότητα και στρατηγικό πλάνο. Κάθε δημοσίευση και κάθε Story θα πρέπει να είναι μελετημένο προσεκτικά και προσαρμοσμένο σε κάθε περίσταση της εκάστοτε κοινωνίας. Δεν μπορώ να αναλύσω περισσότερα εδώ δυστυχώς, γιατί το κάθε αντικείμενο έχει διαφορετική προσέγγιση. Μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα όμως στο Viber (6973552429), να με πάρετε ένα τηλέφωνο ή να μου στείλετε ένα email (exatzidakis@gmail.com) και με βάση το αντικείμενο της εταιρείας σας, να σας δώσω ένα στρατηγικό πλάνο.
Τελευταία απάντηση για σήμερα. ΝΑΙ, πρέπει να κάνεις χορηγούμενες. Επένδυσε στην δουλειά σου και στην εταιρεία σου και σίγουρα δεν θα πάνε τα λεφτά χαμένα. Προσέγγισε Influencers, κάνε χορηγούμενες και προσπάθησε να αναπτυχθείς στο Instagram. Η επίκλησή μου και η παρακίνησή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη ως προς τις χορηγούμενες εάν ασχολείσαι με είδη ένδυσης (ρούχα, παπούτσια), με είδη οικίας (έπιπλα, φωτιστικά κλπ) και εστίαση (καφέ, εστιατόρια, μπαρ).
Φτάνοντας στο τέλος του σημερινού άρθρου θα σου δώσω μια μικρή και ταυτόχρονα μεγάλη συμβουλή. Απευθύνομαι σε σένα που η επιχείρησή σου είσαι εσύ. Έχεις ένα μικρό καφέ, ένα σουβλατζίδικο, ένα τοπικό μεσιτικό, είσαι φωτογράφος, developer ή οτιδήποτε άλλο.
Κάνε το προσωπικό σου Account στο Instagram -> Business. Κάνε δημοσιεύσεις με το μοντέλο που ανέφερα παραπάνω (ανεμελιά, καλή διάθεση και καλοπέραση εν ώρα εργασίας και όχι μόνο) και βάλε χορηγούμενες σε κάθε δημοσίευση. Οι φίλοι σου και οι γνωστοί σου θα κάνουν like, με την χορηγούμενη θα σε βρουν και άγνωστοι στην ευρύτερη περιοχή και θα κάνουν like + follow. Θα δυναμώσει το brand σου χωρίς να κάνεις direct – επιθετική διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών σου.
Είναι εφαρμοσμένο και δουλεύει! Προσπάθησε το για τουλάχιστον 6 μήνες και αν δεν είχες αποτελέσματα, επικοινώνησε μαζί μου! Με ενδιαφέρει να σε μελετήσω γιατί είσαι ειδική περίπτωση!
Αυτά για σήμερα, σύντομα κοντά σας με νέες συμβουλές. Εάν θέλετε να μιλήσουμε για περισσότερο digital marketing επικοινωνήστε μαζί μου.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορείς και εσύ τώρα να με βοηθήσεις να αναλύω θέματα marketing & διαφήμισης, το μόνο που σου ζητάω είναι να μου αφήσεις μια καλή κριτική. Είναι υπεραρκετό για να μου φτιάξει τη διάθεση και να συνεχίσω την αρθρογραφία μου και τις συμβουλές μου.